/, Fossilfri/Sveriges första bränslecellsbilar överlämnade till Skåne

Sveriges första bränslecellsbilar överlämnade till Skåne

Region Skåne har under flera år medverkat i olika vätgasprojekt, med ambitionen att vara tidigt ute med det bästa inom miljöfordon. Målet är att vara helt fossilfria år 2020 och när de nu har skaffat två nollemissionsbilar från Hyundai visar de att de menar allvar.

overlamning_skane1De två bilarna av modellen ix35 FCEV (Fuel Cell Electric Vehicle) har vattenånga som enda utsläpp från avgasröret. Om den tankas med vätgas som är producerad av förnybar energi så blir det en minimal miljö- och klimatpåverkan. Bilarna överlämnades av Hyundai Bilar ABs VD Thomas Holm till de båda regionråden Monika Ekström (MP) och Pontus Lindberg (M) fredagen den 28 juni.

– Våra bränslecellsbilar håller högsta nivå när det gäller både komfort och säkerhet. De kan köras närmare 60 mil på en tankning och är tack vare kombinationen av elmotor och bränslecell en pigg och tyst bil att köra. Vi är övertygade om att den här biltypen kommer att finnas med bland framtidens fordon, säger Ann Sundfeldt, PR-chef, Hyundai Bilar AB.

Även Malmö stad visar handlingskraft när det gäller att leva upp till sin miljöbilsstrategi. De har beställt en Hyundai ix35 FCEV med beräknad leverans i november, med möjlighet att köpa fler bilar vid ett senare tillfälle.

– Det känns oerhört bra att vi efter långsiktigt arbete nu äntligen kan se hur olika fordon med bränsleceller når ut på en begynnande marknad. De som satsar på denna teknik idag har verkligen förstått att vi kan göra skillnad redan nu. Genom att vara tidiga användare av dessa fordon banar de väg för en miljömässigt acceptabel transport runt hörnet, kommenterar Vätgas Sveriges verksamhetsledare Björn Aronsson.

I dagsläget finns ingen tankstation för vätgas i Skåne, men regionen håller tillsammans med Malmö stad på att handla upp en som ska komma på plats snarast möjligt. Under tiden får bränslecellsbilarna tankas på andra sidan bron, i Köpenhamn. När Skåne får sin egen vätgasmack faller en viktig pusselbit på plats, inte bara för regionen utan för det europeiska och skandinaviska samarbetet för en infrastruktur för vätgas. I våra grannländer Norge och Danmark finns redan ett antal vätgasstationer och i Tyskland finns planer på 50 stationer till 2015. Det är det magiska årtal då bilproducenterna har lovat att släppa mindre serier av bränslecellsbilar på marknaden. Först ut av biltillverkarna är Hyundai som redan har påbörjat serieproduktion i mindre skala.

Hydrogen Road Tour
Region Skåne och Malmö ingår tillsammans med bland andra Köpenhamns stad och Skedsmo kommun i Interregprojektet Next Move, vars mål är att underlätta för kommuner och regioner som vill gå i täten när det gäller vätgasdriven transport. Projektdeltagarna kommer under det närmaste året att ge sig ut på en Hydrogen Road Tour för att informera om vätgas som fordonsbränsle och låta allmänheten testköra bilarna.

2018-12-20T11:13:12+00:002013-07-03|Bränslecellsfordon, Fossilfri|